Malas hierbas : análisis de uma poética personal de arte participativo - Zanatta, Cláudia Vicari (2013)
La present Tesi tracta sobre una poètica personal d'art participatiu desenvolupada entre els anys 2000 i 2012 al Brasil i en Espanya. Al llarc del text observem i analizem el camp experimental de la pràctica artística participativa compresa com una produccio conjunta entre el públic (participant) i el / la artista. El concepte de participacio te un paper fonamental fonamental en esta investigacio, puix per mig d'ell s'operen les articulacions en nostre proces creatiu. Qüestionem en nostre estudi la possibilitat de que nostra practica artistica puga interferir en situacions quotidianes per a obrir espais en el fi de que fets poc habituals ocorran, especialment en contexts de treball rutinari. Proponem i examinem sistemes i metodologies que mos permeten actuar i observar lo que ocorre quan mos detenim i mos aproximem a contexts reals de treball poc valorats socialment (en concret, a llabores urbanes com la venda ambulant, l'arreplegada de fem en la ciutat, la netea). Les actuacions i interferencies que proponem ocorren mediant lo que hem denominat com “insercio de males herbes”. Se tracten de dispositius que estimulen la possibilitat d'infiltracio d'una proposicio artistica en contexts urbans. En la Tesi son analisats els processos instaurats per la poetica de les “males herbes” i el seu impacte en contexts urbans especifics.