Inserção indígena em cursos regulares do ensino superior: considerações para o debate intercultural - Nascimento, Elisângela Andrade do (2022)
Amazada 1990, karaiwe wiiz dia’a sakadinhan dunuzuinhau mauzkadinha baukuptinhan dia’an, inhau myydan zanai ydaryuraz wyn dia’a 1988 yryy dunuzuinhau ati’u. Sakadan myydan wiizei zuaynaa at, wyyryy kaimenauraz pidiannau dunuzuinhau at,awaytauraz kadyzyi na’ik baukuptinkery. Tuminhei tanautinhan ipei dunuzuinhau at inhau maxapkinhaa nii, awaytkinhaa nii pawiiz, pawaytinkinhaa nii, na’ap wyryy dunuzuinhau aichipan wyryy tuminhei yryy aimeakan kiwiiniu wa’atin inhau at. Patuminpea’azun id pawa’azii, yryyid inhau pixan patuminpen pawa’azii,yryyid kaydinkizei tumkau tuminhapkizei ydary’u di’ii mazan aunaa dunuzui ati’u man ypy’ymazan dunuzuinhau tuminpen na’ii kadakutinkery na’apam tuminapkidiainhau tuminpen. Wyyryy kaydinkizei yryy kaiweakau dawatakary dia’an na’ik baurainhau tumanii dia’na na’apam aichapakary ydary’u tuminhapkizei ii, aidinhau ANPED ii baukuptinkery dia’an wyn kawan at 2000 di’ik atii 2021 dia’at, dawatakaryy myydakau karicha di’it na’apam yaidinhan nii ykaiweakau idikinhayda’y Bardin kian kawan at: aunytakary, kaiweakau na’ik na’apm ydakuatkau. Saabaakiz tuminhei dunuzuinhau at, sakadinkiz nii wyyryy tuminhapkizei dunuzuinhau wiiz ii uu na’apam ydary’u tuminhapkizei baydapau dunuzuinhau ati’u. Zanainhau paukau aunaa dunuzuinhau ati’u man tuminhapkiznii ydary’u na’ik dubatau aunaa zaydinkery yryyid aunaa tuminhapkidiainhau aichapaimen, yryyid inhau kakinpen.yryy inhau di’itinpen karicha da’y na’apan nii ytuminhapkidian wyyryy tuminhapkizei ydary’u dia’a wyyryy dunuzuinhauwyz ykaxapannan py’y,yryy na’ap baukuptinkery sakadinhan.