Retomá Kixopotí Poké’exa Terenoehikó Ihae Toné/Ipeakaxoti: trajetória da retomada caçula do povo Terena - Francelino Fialho, Cerizi (2022)
Enepora yutoéti ihíkaxovopeti hara veyoponeokonó xoko íhauti retomada itukoné Têrenoehiko íhae ipuxovokú kopénoti koeháti Toné/Ipéakaxoti. Inúxoti hané koyuhoponó exétina ya mekuké, Inâ’a tokôpo purutuye, Kalihú kixoa apê’e neko isukokotí xapa káxeono, pihotiné kaxehikó itopono esáikea kixoku koêku eneponé poké’exa, koanemaka eneponé exeokonó ne terenoehiko enomoné xokoyó neko isukokotí. Ya héu koetike enepora yutoetí hané koyuhopó kixokú koêku itukôa Têrenoehiko ne retomada, kixokú unatikó xapá ûti ne retomada, ya koukoponeovó 2013 retomadaxopokonó eneponé oyonókuti koeháti peransa. Koati kahá’ané vexokea enomoné ne koeku retomada caçula, kixoaku iko’itukexea viyenó yara koêku. Xokoyoké iháxoné purutuyé embasamento teórico hané ikoítukexokonó itúkotí poké’exa, hu’uxokonoti poké’exa, hu’uxópoti poké’exa. Enepora ihíkaxovopetí ikaha’iné kixó exonéti ukeâti ihíkaxovokutiké yoko exonetí ituké kopénoti, exokouti teyea éxone kopénoti.