Rhynchophorus palmarum Linnaeus (Coleoptera, Curculionidae): etnoconhecimento guarani-kaiowá e atividades farmacológicas - Vilharva, Kellen Natalice (2020)
Zooterapia ha’e ñepohanõ oiporumava ymaite guive Guarani – Kaiowá ko Mato Grosso do Sul (MS), Brasilpe. Che ramoi kuera oiporu ñandy oipe’ava mba’eraso kyrakuegui (Rynchophorus palmarum) omboguera haguã pire ai ha hu’u. Ha iporã rupi pohãrã ronepyrũore roikuaase ko mba’echa rupipa omoboguera ai, pire kuru omboguera ha nãnde pire ombopyahu, ha mba’epepa ikatu na’iporãi mbuku kyra R. palmarum (OLRP) avei. Upearã, mbuku rombyaty mbokaja Syagrus romanzoffiana matagui. Umĩagui roipe’a ikyrakue cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas rupi. OLRP atividade antioxidante rojapo ensaio de captura direta do radical DPPH rupi ha potencial antimicrobiano katu ha’e método de microdiluição em caldo roipuru bactérias Gram-positivas e Gram-negativas mba’asy ome’ẽva. Roipuru Fibroblastos de pulmão humano (MRC-5) em cultura roikuaa haguã umi propriedades cicatrizantes pe OLRP pegua rojapo ensaio de migração celular, ha citotoxicidade avei. Caenorhabditis elegans oñeincuba opaichagua concetrações pe OLRP, 24 ha 48 ara, rohecha haguã toxicidade in vivo. Análise química pe he’i OLRP oguereko ha 52,2% de ácidos graxos saturados ha 47,4% de ácidos graxos insaturados, hetaveva ácido palmítico (42,7%) upei ácido oleico (40%). OLRP oguereko atividade antioxidante direta, ome’ẽ IC50 de 46,15 mg/ml. OLRP atividade antimicrobiana no me’ẽi mba’eve pe concentração de 1% (v/v) roipuru akuepe. Umi células MRC-5 oñeincuba akue com 0,5% do OLRP hetave taxa de migração celular oguereko, omo michĩ pe área ojejapo akue célula oipe’a rire. OLRP ndojukairi umi células MRC-5 ha ni umi C. elegans. Ore rohechauka pe OLRP oguereko atividade antioxidante direta, ome’ẽ ojepuru processo de cicatrizaçãope ha ndoguerekoiri toxicidade modelo in vitro ha in vivo pe, upeixa rohechauka ome’ẽha jaiporu umi Guarani-Kaiowa mba’asy omboguera haguã.