CRENÇAS E ATITUDES DE JOVENS DESCENDENTES DE UCRANIANOS EM RELAÇÃO À LÍNGUA UCRANIANA E SUA MANUTENÇÃO EM PRUDENTÓPOLIS - Smaha, Edina (2018)
Obs: Resumo em Ucraniano. Метою даного дослідження є аналіз аспекту мовної свідомості та ставлення до української мови, зокрема до її збереження, нового покоління українців, що проживає у міських та сільських районах муніципалітету Прудентополіс, штату Парана. В цій праці ми опираємося на припущення соціолінгвіста Вільяма Лабова та на дослідження мовної свідомості та ставлення до мови. Ця робота складається з п'яти розділів: перший коротко ілюструє історію українського народу на європейському континенті до його прибуття в Прудентополіс. У другому розділі розглядається поява української мови та основні впливи, яких вона зазнала протягом свого розвитку. Третій розділ присвячений теоретичному фундаменту центральної теми цього дослідження - мовної свідомості та ставлення до мови. У ньому обговорюється невелике розходження понять упередження, стигми, стереотипу і нетерпимості, а також різні точки зору на мовну свідомість та ставлення до мови. Ми сприймаємо ставлення до мови як компонент мовної свідомості і вважаємо, що ці два поняття є взаємопов'язаними та нерозривними. Наприкінці цього розділу, ми надаємо кілька факторів, які допомагають у збереженні мов меншин. Четвертий розділ даної роботи представляє методологію, яка використовувалася для проведення пропонованого дослідження і опис корпусу, в яку увійшли 40 респондентів. В останньому розділі подано результати та аналіз даних напівструктурованих анкет та відкритих питань. Серед результатів отриманих в ході дослідження, можна виділити, що, хоча респонденти заявляють, що використовують українську мову, можливості для її вживання обмежені. Її застосовують майже виключно в усній формі під час релігійних практик та у сімейному контексті. Незважаючи на перевагу уявлень про те, що українськa мовa, якою говорять в Прудентополісі, є нижчого рівня, ставлення до неї є дуже позитивним. Українська молодь Прудентополіса визнає, що збереження і підтримка рідної мови необхідна і що вона пов'язана з усією культурною спадщиною, привезеною до Бразилії їхніми предками.