Ghe zera una volta... o ensino de talian como língua adicional para crianças: uma proposta didática a partir da contação de história - Lodi, Catiana Dallacort (2020)
Questo studio, qualitativo e caraterizato come una pesquisa de tipo intervento pedagogico (PIP), assume come interés principale cercato di indagare la eficacia de una proposta didatica (PD), con el fine de ensegnanza de talian per i bambini, con una stòria parlada, per la acquisizione e la conservazione del vocabolario in quela lengoa. El studio è stato fato con una clase multiseriale dela Scola Comunale de Istruzione Elementare Silva Jardim, Camargo, RS. Tale studio vol firmar la importanza de preservare le lengoe, come el talian, se anca el numero de parlanti che ancora lo dopera per la comunicazione se gapia reduzisto. La PD è stata pianificata, soto la prospetiva socio-interazionale /socioculturale de la corrente Vygotskiana (VYGOTSKY, 2007; 2008). E anca soto a studiosi brasiliani che hano studiá sora LAC come Rocha (2006, 2008), Tonelli (2010), Tonelli e Lima (2013), Tonelli e Pádua (2017). El filone testuale centrale di pianificazione ze stato una autentica storia orale, racontata tra i discendenti degli italiani. E tarefe ze state pensae soto i princípi par la ensegnanza de LAC (LONDRINA, 2013), em especiale la interación e la ludicidade. Par la generación de i dati, gavemo doperá i registri en un diario, registri en audio sora le12 ore de lession, sabatina contestada per le famèie e per i profisionai che gá responsabilidade sora la clase. Dopo de aver i date generati, gavemo fato la analise interpretativa, con el fine de veder la eficacia del lavoro fato. La proposta ha cercato di verificare se contar stòrie pol esser una strategia eficace per la acquisizion e la conservazion del vocabolario. La ensegnanza per i bambini richiede el conocimento de concetti specifici sora le manière più juste per che i impare (ROCHA, 2008), parche la ensegnanza per i bambini ghe vol una conoscenza specifica de le metodologie più eficaci per questo público, per parte del maestro. I risultati mostrano la storia orale come un genere articolato importante per il processo ei ensegnanza del LAC, favorendo la acquisizione e la conservazione del vocabolario, quindi, migliorando el aprendimento de la letura e de la scritura, in un contesto ludico e motivante per el bambino.